lördag, november 18, 2006

Somalier slog israeler och al-Qaida lurades

Galenskaperna i den mediala huvudfåran har skruvats upp några snäpp extra. Nonsens cirkuleras om att George W Bush lurades av al-Qaida att anfalla Irak och att 700 somalier (700 somalier?!) tränade av Syrien trotsade den israeliska blockaden och slapp in i Libanon för att kriga på Hizbollahs sida under Israels krig mot Libanon i somras. Möjligen var detta relaterat till att Iran försöker köpa uran från Somalia...

Sanningen är den att Irak invaderades för sin strategiska betydelse - inklämt som det är mellan Iran, Saudiarabien, Syrien - och sina svindlande stora energitillgångar. Sanningen är också den att Israel - som väntat sig en lätt och behändig etnisk rensning av södra Libanon, ett införlivande av Litani-flodens porlande vatten i den törstiga israeliska ekonomin och kanske också en knuff längre norrut mot Beirut för att ytterligare sabotera för och förödmjuka och disciplinera de ohörsamma libaneserna - fick rejält på nöten.

Befolkningen i södra Libanon, organiserade i Hizbollah (en grupp som fick 70-95 procents stöd av libaneserna i kampen mot Israel, även av de kristna och sunniterna), försvarade sina hem. Inte som några fanatiska vildar, utan som modiga, motiverade, välbeväpnade och -utbildade gerillasoldater med en klar målsättning. Israelerna fick, som en överste uttryckte det, kämpa sig som genom tuggummi. Den enkla promenaden till Beirut förvandlades till ett utdraget råkurr där israelerna, hur mycket de än försökte, led svåra förluster och hemmaopinionen snabbt vände sig mot regeringen.

> DN | Infiltratör: USA lurades invadera Irak
> Haaretz | UN: Somalian Islamists fought alongside Hezbollah in Lebanon
> BBC | Powers 'stoking Somali conflict'

1 kommentar:

Anonym sa...

Och i skuggan av Israels angrepp mot Libanon, gick dessutom Israel bärsärkagång i Gazaremsan.

Man missar ju aldrig en chans att få döda och testa senaste militära vapnen.