torsdag, november 16, 2006

Väst överens: Patrice Lumumba har aldrig existerat

Ett återkommande tema i svenska och utländska, engelskspråkiga (vem lurar jag, läs: västerländska) medier är att grobian-kongoleserna - de där lättantändligt våldsamma och ociviliserade halvaporna som inte vet, aldrig vetat, sitt bästa - med den rika världens hjälp genomfört sitt "första demokratiska val".

Endast i undantagsfall nämns Patrice Lumumba och Kongolesiska nationella rörelsen (MNC) som vann lokal- och de nationella valen medan det grovt våldtagna landet fullbordade sin frigörelse från Belgien 1960 och alltså bildade den första demokratiska regimen.

Förvisso avsattes Lumumba under en belgisk- och amerikanskorkestrerad militärkupp bara veckor senare, torterades och avrättades året därpå. Det naturresursrika landet slets sedan sönder och samman av olika stater (Belgien, USA, grannländerna, Sovjetunionen), västerländska affärsintressen och lokala makteliter.

Patrice Lumumba, Joseph Okito och Maurice Mpolo


Lumumba, Okito och Mpolo radades upp mot ett stort träd och sköts till döds av tre arkebuseringspatruller under befäl av belgiska officerare. Morgonen efter beordrades den belgiska polismannen Gerard Soete att förstöra kropparna. Han och en kompanjon grävde upp liken, hackade dessa i bitar och löste upp dem i syra. Syran tog dock slut och de fick med eld försöka bli av med det sista. Några tänder och skallfragment behölls som souvenirer. Soete har berättat att "vi var där i två dagar. Vi gjorde saker ett djur inte skulle göra. Det var därför vi var fulla. Stenfulla".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det verkligen så illa. Tänkte skriva om det här och sökte efter artiklar om valet som påstår att det är det första demokratiska.

Jag hittade bara ena artikel från Ekot och en bildtext i SVD där det stod att det här var det första demokratiska valet. Alla andra artiklar la till "på över 40 år".

NAH sa...

Ja, det var i Ekot jag hörde det. Troligen Sveriges viktigaste nyhetsförmedlare (anses seriös, når omedelbart hundratusentals svenskar och sänder dygnet runt). Så såg jag "första demokratiska val" i lokaltidningens förkortade TT-telegram och på diverse större svenska och utländska mediers hemsidor här och där.

Bara Aftonbladets ledare informerade om Kongos moderna historia så vitt jag kan minnas.

Bilden som gick fram var i alla fall i högsta grad att västvärlden nu försöker civilisera vildarna och att det är en sablans börda.